Rádi byste si udělali domácí jahodovou marmeládu, kterou se dají pomazat palačinky, čerstvý chléb nebo cukroví, ale nevíte jak na ni? Představujeme vám jednoduchý návod, podle kterého zvládne jahodovou marmeládu i začátečník.
Čerstvé jahody ze zahrádky, nebo klidně kupované na tržištích a u stánků blízko silnic, jsou oblíbeným letním ovocem, na které se těší děti i dospělí. Jahody jsou bohaté nejen na vitamin C, draslík, nebo vlákninu, ale obsahují také významné antioxidanty, které fungují jako prevence některých druhů rakoviny. Mimo jiné jsou přínosné při problémech se srdcem, k prokrvení mozku, při revmatických onemocněních, nebo při nachlazení. Rovněž vám uleví při zácpě nebo mají pozitivní vliv na léčbu a prevenci proti hemeroidům. Jelikož jsou jahody pokládány za přírodní bělidlo, někteří je využívají k bělení zubů (což se však nedá srovnat s lékařskými metodami bělení zubů).
Období, kdy zrají jahody, je v plném proudu a tak vám chceme poradit, jak si doma můžete udělat jednoduchou a rychlou jahodovou marmeládu.
Připravte si základní ingredience pro přípravu marmelády, a to jahody, krupicový cukr, kyselinu citronovou a želírovací směs. Množství ingrediencí závisí na množství jahod, z kterých budete marmeládu dělat, ale zpravidla se dává na 1 kg jahod 500 g krupicového cukru, 1 Gelfix Extra 2:1 od Dr. Oetkera (můžete použít i jinou želírovací směs, ale doporučujeme postupovat dle návodu na obalu, kde mohou být uvedeny jiné poměry ingrediencí, než v našem článku) a lžička kyseliny citronové.
Než začnete s vařením jahod, v troubě si předehřejte sklenice, které budete chtít marmeládou plnit. Mohou to být jakékoli sklenice – od zavařenin a nakládané zeleniny, od dětské výživy nebo jogurtu. Ještě horké sklenice budete na konci celého postupu plnit hotovou marmeládou.
Jahody rozmačkejte například šťouchadlem na brambory, nebo vidličkou (podle množství), případně vhoďte do mixéru či promixujte mixérem tyčovým – záleží, zda chcete marmeládu řidší konzistence (mixér), nebo marmeládu s kousky jahod (šťouchadlo). Směs jahod vhoďte do hrnce. Obsah sáčku Gelfix Extra (tj. želírovací směs v prášku na přípravu ovocných džemů a marmelád) smíchejte se zhruba dvěma lžícemi cukru a přidejte k jahodové směsi. Důkladně povařte zhruba minutu, za stálého míchání! Nakonec přidejte zbytek krupicového cukru a přiveďte k varu. Za stálého míchání a probublávání důkladně povařte alespoň 5 minut, během kterých přidejte do směsi i kyselinu citronovou. Poté odstavte z plotny. Pokud máte navrchu nějakou pěnu, lžící ji odeberte. Ihned směsí plňte připravené sklenice, které po naplnění důkladně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru (postavte na víčko) a nechte asi 5 minut odpočinout.
Jahodová marmeláda podle Láďy Hrušky
Jahodová marmeláda podle Majkla
Vyrábění domácí marmelády je pro mě skvělým způsobem, jak zpracovat sezónní ovoce. Nedávno jsem si koupila nový mixér, který mi výrazně usnadnil práci. Díky němu si ovoce snadno rozmixuji, a tak je skvělé nejen pro přípravu marmelád, ale i pro jiné vaření. S novým mixérem je vaření rychlejší, a to mi umožňuje se věnovat více experimentování s různými chutěmi.