Trápí vás vaše tělesná váha nebo nějaké zdravotní problémy? Stačí si upravit jídelníček do zdravé podoby a váha může jít dolů a zdravotní problémy pomalu ale jistě vymizet. Ale jak jídelníček správně sestavit? Jak mají vypadat snídaně, obědy, večeře? Je vhodné jíst i svačiny? A jak často a co vlastně jíst? Obecné rady pro sestavení jídelníčku najdete v tomto článku.
Jídelníček je důležitý především k tomu, abyste přijali za den optimální množství energie a aby se strava skládala z určitých složek. Je důležité omezit sacharidy a živočišné tuky s vysokým glykemickým indexem (typickým příkladem je strava ve fastfoodech a přesmažená jídla).
Základní zásady
Mezi hlavní zásady zdravého životního stylu a tím tedy i dodržování správného jídelníčku patři:
- vypít dostatek tekutin,
- jíst ovoce a zeleninu,
- hýbat se, sportovat,
- umět relaxovat,
- jídlo vařit, dusit nebo péct,
- kávu a slazený čaj vyměnit za čaj zelený,
- nepřejídat se,
- jídlo si v klidu vychutnávat a nehltat,
- jídlo rozdělit přes den do několika menších porcí a jíst zhruba po třech hodinách,
- a ke každému jídlu si dát kousek ovoce nebo zeleniny.
Jídelníček od poradce
Mnoho výživových poradců a fitness trenérů sestavuje jídelníček na míru. Zpravidla by vám měli před sestavením jídelníčku udělat analýzu těla, zjistit poměr tuků, svalů aj., vyzvědět od vás, jak často se hýbete, co jíte, na co máte alergii, co nejíte, co naopak jíte často, zda máte nějaké zdravotní problémy, jaké je vaše zaměstnání a časové možnosti atp. Až po té by měli sestavovat jídelníček takzvaně na míru. Sestavování a objednávání jídelníčku bez osobního setkání s poradcem se raději vyhněte. Takový jídelníček nemusí být úměrný vašim potřebám a nemusí mít takový vliv, jaký by správný jídelníček měl na tělo mít. Jídelníček od poradce na míru je nejlepší volbou, neboť zahrnuje potraviny a jejich množství takové, aby vašemu tělu vyhovovalo. Je to však finančně náročnější záležitost, někdy ve výši několika stovek, někdy však cena za jídelníček šplhá i do tisíce korun. A proto přinášíme rady k tomu, jak si sestavit jídelníček sám svépomocí. Jistě vám rady pomohou a budete se ve světě stravy orientovat o něco více než doposud.
Jak zahrnout nezdravé jídlo, pokud na něj mám chuť
Jídelníček vám musí především vyhovovat a sedět. Pokud máte chuť na něco nezdravého, co evidentně nepatří do zdravé stravy, dejte si to. Abyste neměli výčitky, můžete u zbývajících jídel ubrat na hodnotě kalorií a dát si už jen například lehčí večeří, než jste plánovali. Tyto malé hříchy si vychutnávejte v malém množství a při požívání nespěchejte. Nebo si potom víc zasportujte. Jídelníček není synonymem diety ani redukce, je to jen cesta, jak žít a jíst zdravěji a cítit se v mnoha stránkách lépe.
Knihy
Na trhu najdete spoustu knih o zdravém stravování, různé návody i recepty, a tak neváhejte a na základě referencí od známých nebo internetových diskuzí, si můžete zakoupit i nějakou knihu, která vám ve vedení zdravého stravování a sestavení jídelníčku pomůže.
Pitný režim
Pitný režim je sám o sobě velmi důležitý. Vypít byste měli zhruba 30 až 40 mililitrů vody na každý kilogram své hmotnosti. Do pitného režimu se nepočítá káva nebo slazený čaj, ani podobné tekutiny. Pouze čistá voda.
Níže si rozdělíme potraviny do konkrétních skupin a následně budeme vědět, co zařadit například k snídani, svačině, k obědu či večeři.
Sacharidy
Sacharidy patří mezi hlavní zdroje energie a do této skupiny patří obrovské množství potravin. Dělí se podle množství cukru na různé skupiny. Můžeme je rozdělit na komplexní a na jednoduché cukry. Komplexní cukry jsou především brambory, obiloviny, luštěniny, zelenina a celozrnné výrobky. Do skupiny jednoduchých cukrů patří ovoce, med, cukrová třtina, řepa, mléko, slad, cukrovinky, slazené nápoje a další. Sacharidy často ve stravě vynechávají osoby, které chtějí svou hmotnost a množství tuku v těle zredukovat. Často se tedy můžete setkat s jídelníčkem, který k večeři neobsahuje žádné sacharidy. Někteří odvážlivci sacharidy ubírají i u oběda, ale to je celkem sporné v rámci názorů výživových poradců, neboť nebudete mít dostatek energie. Pokud budete sacharidy do jídelníčku zahrnovat ve velkém množství, naopak můžete svou tělesnou hmotnost nečekaně navýšit o další kilogramy. Mezi sacharidy vhodné do zdravého jídelníčku řadíme například kukuřičný chléb a tortilly, kuskus, rýži, pohanku, bulgur, jáhly, ovesnou kaši, quinou, ječmen, kukuřici, celozrnné pečivo a těstoviny, knäckebrot a další.
Bílkoviny
Bílkoviny jsou důležité nejen pro navýšení tělesné hmotnosti nebo svalů, ale i pro zredukování váhy. Pokud dodržíte příjem 1,6 gramů bílkovin na kilogram tělesné váhy denně, aktivně vám poroste svalová hmota! Z bílkovin jsou vhodné pro zdravý jídelníček především různé druhy mas – kuřecí, krůtí, hovězí, husa, kachna, jehněčí, vepřové, telecí, zvěřina, králík nebo mleté maso. Dále sem řadíme luštěniny (např. hrách, fazole, čočka), ořechy a semínka, mořské ryby a plody – sumec, treska, platýs, makrela, losos, okoun, krab, humr, chobotnice, ústřice, krevety, tuňák aj. Bílkoviny rovněž obsahují různé mléčné výrobky – mléko všeho druhu a původu (zdravé např. kokosové, mandlové nebo sójové), zdravé a netučné sýry, tvaroh nebo sýr cottage. Skvělým zdrojem bílkovin jsou i olomoucké syrečky.
Ovoce a zelenina
Strava bohatá na ovoce a zeleninu je důležitá nejen kvůli množství vitaminů, ale i kvůli prevenci srdečních chorob a dalších nemocí. Velký podíl vlákniny hraje zde také svou roli, která zdravému jídelníčku jen prospívá! Do této skupiny potravin patří vše možné. Ovoce zastupují především nejznámější druhy – jablka, meruňky, třešně, grepy, hroznové víno, kiwi, citrony, manga, limetky, nektarinky, pomeranče, broskve, hrušky, ananas, švestky, rozinky, jahody, borůvky, maliny, vodní meloun, žlutý melou, kokos, rybíz, angrešt, ostružiny aj. Ze zeleniny nejčastěji jíme brokolici, mrkev, dáni, rajčata, řepu, zelí, květák, celer, okurku, lilek, ledový salát, papriky, kukuřici, špenát, kapustu, cuketu, cibuli, česnek, kedlubnu, ředkvičky a další.
Tuky
Tuky dělíme stejně jako bílkoviny na živočišné a rostlinné. Patří k jednomu z největších zdrojů energie v potravě. Chrání tělo před únikem tepla a zajišťují vstřebání vitamínů. Tuků však velké množství lidí konzumuje nadbytečně moc. Existují tuky nasycené a nenasycené. Pro zdravý jídelníček jsou důležité nenasycené tuky, které jsou obsaženy v mořských rybkách, ořechách a semíncích, avokádu, olejích aj. Rovněž se v nich rozpouští důležité vitaminy A, D, K a E.
Mezi tuky patří oleje – olivový, rostlinný, slunečnicový, olivy, avokádo, sádlo, ořechy, máslo, margarín nebo jiný tuk.
Snídaně
Snídaně by měla zahrnovat především mléčné výrobky nebo jinou bílkovinu – vajíčka, jogurt, kefír, mléko aj. Druhou součástí by mělo být menší množství sacharidů nebo tuků, nebojte se přidat ořechy, semínka, zahrnout do snídaně celozrnné pečivo, nebo vločky, které vám dodají energii minimálně až do doby svačiny. Přidat můžete ovoce, které ráno rozhodně neuškodí.
Dopolední svačina
K dopolední svačině si dopřejte nějaký mléčný výrobek či jinou bílkovinu a sacharidy.
Skvělou kombinací je cottage, vajíčka, tuňák, sýry, nebo mléčné výrobky spolu s celozrnným pečivem, ovesnými vločkami aj. Dopoledne můžete klidně přidat ještě ovoce.
Oběd
Oběd by měl zahrnovat především bílkovinu (maso, vajíčka, náhražky masa, luštěniny, ryby) plus zástupce ze skupiny sacharidů (rýže, brambory, těstoviny, pohanka, bulgur, jáhly a další). Nezapomeňte přidat dostatečné množství zeleniny!
Odpolední svačina
Odpolední svačinu nevynechávejte, neboť dalším jídlem bude až večeře. Dopřejte si opět nějaký mléčný výrobek s kombinací zeleniny a nějakých sacharidů; tedy něco podobného jako u dopolední svačinky.
A co k večeři?
K večeři si dejte to samé co na oběd, jen menší množství. Hromada zeleniny je samozřejmostí, která nesmí u večeře chybět.
Po večeři
Pokud vás i po večeři trápí hlad a kručí vám v břiše, dejte si buď pár oříšků, semínek nebo zeleninu.
Jak jídlo upravovat?
Nejlepší úpravou masa, zeleniny a dalších potravin je ingredience dusit, grilovat bez tuku, vařit ve vodě, v páře, smažit na vodě nebo péct na vodě. To jsou ty úpravy, které se ke zdravému stravování a správnému jídelníčku hodí. Vyhněte se naopak smažení, přípravě na oleji nebo sádle, pečení s tukem zahušťování omáček aj. moukou nebo jíškou, zahušťování smetanou nebo tučným mlékem a pozor dejte i na množství cukru.
Koření
Koření se nebojte. Naopak dochutí jinak dietní a správně připravení potraviny. Pozor dejte jen na koření, které se v běžných obchodních řetězcích prodává v pytlíčkách a obsahuje někdy i více jak půl hmotnosti balení soli! Nekupujete pak koření, ale z poloviny sůl, což je celkem smutné. Je lepší přidat pár korun a koření koupit od ověřených prodejců, kteří do něj žádnou sůl nepřidávají. Sůl se mimo jiné objevuje často v různých bujonech, sójové omáčce, instantních potravinách, pikantních jídlech v restauracích a v nezdravých potravinách jako jsou křupky, brambůrky nebo sladké tyčinky.
Čemu se vyhnout
Existují potraviny, které byste ve zdravém jídelníčku mít neměli vůbec. Vyhněte se všeobecně sladkostem, uzeninám, smaženým jídlům, tvrdému alkoholu, likérům, živočišným tukům jako je smetana, máslo, slanina nebo bůček, slazeným limonádám, pivu, bílému pečivu, vánočce, koláčkům a různým závinům z pekáren, zákuskům a řezům z cukráren, mastným masům, masovým konzervám, knedlíkům, tučným sýrům, kompotům, pšeničné mouce obecně, bílé rýži, marmeládě a jakémukoli zobání formou tyčinek, brambůrek a sladkostí, které jsou jen hromadou prázdných kalorií.
Co mít po ruce
Do kuchyně nebo spíše si nakupte zásoby jídel, které budete používat a připravovat nejčastěji. Měly by to být především ovesné vločky, kuřecí maso, hovězí maso, ryby, tuňák ve vlastní šťávě, vajíčka, syrečky, šmakoun, drůbeží šunku, celozrnnou rýži, řecké jogurty nebo jiné jogurty s nízkým obsahem tuku a nejlépe bílé bez zbytečného slazení, tvaroh, sójové, mandlové nebo kokosové mléko, hromadu zeleniny a ovoce, knäckebroty, celozrnné pečivo, případně protein – pokud máte ve stravě nedostatek bílkovin. Chybět by vám neměly ani všemožné oříšky a semínka, nebo avokádo.
Rady na závěr
- Nakupovat choďte výhradně najedení. Nakoupíte potom méně blbostí a nezdravých věcí.
- Choďte nakupovat se seznamem v ruce. Tam si sepište opravdu jen potraviny, z kterých budete vařit a které budete požívat.
- Nemějte doma zásoby sladkostí, vyhnete se tak uždibování a nezdravému mlsání.
- Nakupte jen to, co sníte.
Základem dodržování jídelníčků a zdravého životního stylu všeobecně je motivace, reálné plánované cíle, málo stresu, dostatek pohybu, mít určitě návyky co se týče jídla, podporu okolí a nepodléhat nástrahám, které vás mohou zmást. Pokud budete držet vyvážený jídelníček se správnými potravinami, časem přestanete pociťovat hlad, budete se cítit lépe i po psychické stránce, nebudete ve stresu, vytratí se častá únava, vrátí se vám dobrá nálada a budete ubývat na váze zhruba 0,5 kg týdně (velmi individuální údaj, záleží na pohlaví, původní váze, věku aj.).
Sám se už nějakou dobu také snažím dostat nějaké to kilo dolů. Na úpravě jídelníčku jsem pracoval dlouho a myslím si, že se mi to vyplatilo. Dobrý tip je i ten týkající se čajů. Také jsem teď začal pít zelený čaj a můžu potvrdit, že proces hubnutí opravdu urychluje. Abych ale pravdu řekl, tak přemýšlím, že vyzkouším nějaký doplněk stravy, který obsahuje výtažek ze zeleného čaje. Díval jsem se například na zelený čaj tegreen a ten nevypadá vůbec špatně. Například tady je na něj parádně napsaná recenze https://www.hackni-svuj-zivot.cz/recenze-produktu/zeleny-caj-tegreen/ Myslím si, že něco takového by pro mě bylo úplně ideální.
To je docela hezký článek. Ale já jsem třeba potřeboala trochu zhubnout a i když jsem dodržovala co jsem měla, tak to moc nešlo 🙁 Kolik už těch b*bejch diet proběhlo. No a když už jsem to chtěla vzdát, tak mě mamka navedla k tomu, abych oslovila někoho, kdo se v tom vyzná. Čili odborníky. Jenže vyvstal další problém…kdo tahá jen prachy a kdo opravdu pomáhá. Znáte to. Riskla jsem to s timhle online seminářem: https://www.zdravyeshop.cz/online-kurz–z-hubnuti/ a jako sice ta váha neletí dolů jak praštěná, ale hýbe se to. Což je pro mě velká motivace! 🙂
Poměrně zajímavý článek a vlastně s ním ve většině případů souhlasím. Jídelníček musí být hlavně vyvážený, ať jde o jakoukoliv jeho část. Mléčné výrobky, maso, zelenina, ovoce, dostatek pitného režimu a tak dále. To kombinované s pohybem podle toho, čeho tím chcete docílit (přibrat / zhubnout). Takže díky za něj.
Víte jak se říká, že když pijete kávu z oblíbeného hrnečku tak chutná lépe? Podobně to funguje i s vařením. A pokud jde o zdravé vaření, tak dvojnásob. Třeba teflonové pánve nejsou ideální, protože se Vám může teflon uvolňovat do jídla. Kamarádka mi doporučila litinové nádobí, protože je zdravotně nezávadné a vydrží všechno. A jídlo z něj chutná taky nějak líp.
Zdravím, pro mě je sestavování jídelníčku skutečně důležité, protože chci, aby moje rodina dostávala všechny potřebné živiny. Snažím se plánovat jídla tak, aby obsahovala pestrou škálu ovoce, zeleniny, ale taky bílkovin a celozrnných potravin. Díky tomu máme všichni dostatek energie na celý den. Jak si sestavujete jídelníček vy a máte nějaké zdravé recepty?
Dobrý den, plně souhlasím, že sestavování jídelníčku je důležité pro zajištění vyvážené a zdravé stravy. Také se snažím, aby náš jídelníček obsahoval dostatek zeleniny, ovoce a bílkovin. Vařím doma a vyhýbám se přebytečnému tuku a cukru. Co se týká receptů, tak si rádi připravujeme jednoduchá jídla, jako je třeba quinoa s grilovaným kuřecím masem a salátem nebo losos s batátovými hranolky.
Zdravím všechny kuchařky a kuchaře, je to přesně tak, jak to říkáte. Sestavování jídelníčku není jen tak jednoduché, ale je to základní kámen pro zdravý život. Myslím, že většina z nás se snaží, aby na talíři bylo dostatek zeleniny, ovoce a bílkovin. Proto vařím doma, abych měla přehled o tom, co jíme. Nedávno jsem si koupila na stránkách zgastro.cz titanové nádobí. V něm se mi perfektně vaří, protože nepotřebuji moc oleje, takže je všechno mnohem zdravější.
Dobrý den, sestavování jídelníčku je klíčové pro udržení zdravého životního stylu a dobrého zdraví. Máte pravdu, že na zgastro.cz najdete kvalitní titanové nádobí. Já v něm vařím už nějakou dobu a jsem s ním maximálně spokojená. Nic se mi v něm zatím nepřipálilo a díky rychlému zahřátí mám uvařeno raz dva.
Prý se doporučuje se jíst přibližně každé tři hodiny, aby tělo mělo stabilní přísun energie, což zároveň pomáhá předcházet přejídání. Pokud chcete jít více do hloubky, můžete si nechat sestavit jídelníček na míru od odborníka. Profesionální výživový poradce by měl provést analýzu vašeho těla, zjistit vaše zvyky a cíle. Já jsem sama velmi dlouho trápila až jsem nakonec oslovila trenéra u nás ve fitku aby mi poradil. Ale pokud hledáte více rad o zdraví, stravě a životním stylu, doporučuji podívat se také na https://zentra.cz/ , kde najdete inspiraci pro vyváženou životosprávu a spoustu tipů, které vám pomohou dosáhnout dlouhodobé pohody.
Správně sestavený jídelníček je klíčem k zdravému životnímu stylu. Nezapomínejme také na přirozené doplňky stravy. Například Krupa Kratom http://adamkrupa.cz/ je oblíbený mezi lidmi, kteří hledají přírodní podporu energie a koncentrace. Pokud k tomu přidáte vyváženou stravu podle doporučení zde, můžete zlepšit nejen fyzické zdraví, ale i psychickou pohodu. Vyplatí se vyzkoušet různé přístupy a najít, co vám nejlépe sedí!
Sestavení vyváženého jídelníčku je klíčové pro naše zdraví a energii. Pokud chcete své jídlo obohatit o zajímavé a zdravé chutě, zkuste přidat trochu pikantnosti. Chilli sada https://www.pocitpohody.cz/darkove-balicky je skvělá pro dochucení různých pokrmů a přidání zdravých látek, které podpoří vaše trávení. Ideální pro všechny, kdo rádi experimentují s novými chutěmi ve svém jídelníčku!