Krevety sice nejsou tradičním českým pokrmem, ale stejně tak, jako ostatní mořské plody, jsou u nás velmi oblíbené. Konzumují se v salátech, polévkách, teplých hlavních jídlech, rýži či ve špagetách. Jsou výborné osmahnuté nebo také obalené. Nevíte, jak připravit a jak jíst krevety? Inspirujte se v našem článku!
Příprava krevety
Před samotnou přípravou krevet musíte nejprve vybrat ty nejvhodnější. Poradíme vám, jak zvolit vhodné krevety do vašeho pokrmu.
Na závěr článku vám také poradíme, jak jíst ostantí plody moře, jako jsou humři, langusty či ústřice.
Jak vybrat krevety
Krevety vybírejte podle toho, co se chystáte vařit. Máte hned několik možností, jako například krevety mražené, předvařené nebo čerstvé. Dále se nabízí krevety různých velikostí, od malých až po ty obří.
Pokud chcete z krevet připravit opravdovou lahůdku, nejchutnější jsou právě ty větší. Naopak do špaget či rizota jsou ideální malé krevety. Plánujete grilovat? Jaký pokrm bude na grilu dominovat? Pokud krevety, vyberte ty největší.
Tato lahůdka se dále rozlišuje na krevety lovené mořské i sladkovodní a uměle chované. Zakoupit můžete také krevety loupané i neloupané. Než je však budete připravovat, je většinou nutné je oloupat a tepelně zpracovat. Krevety by měly být pečlivě propečené, stejně jako kuřecí maso. Jak poznáte, že jsou dostatečně tepelně upravené? Syrové jsou našedlé a průhledné, jakmile je propečete, zneprůhlední a zbělají až zrůžoví.
Jak zpracovat čerstvé krevety
Pokud se vám do ruky dostaly čerstvé krevety v krunýři, je nejprve nutné je vyndat z krunýře a odstranit střívko. Krunýř nařízněte, krevetu vyjměte a poté podélně nařízněte celé tělo a vyndejte tmavé střívko.
Je-li kreveta hlavní dominantou vašeho pokrmu, sloupněte pouze krunýř, ocásek ponechte. Při konzumaci se právě větší krevety drží za ocásek a tělo se vykusuje.
Jednodušší příprava je právě s mraženými nebo předvařenými krevetami, které jsou již připraveny pro konečnou úpravu a tepelné zpracování.
Jak připravit vynikající krevety
Krevety lze připravit mnoha způsoby, my se zaměříme na přípravu krevet na grilu a na pánvi, a dále si vysvětlíme, jak připravit krevety na sushi, a také jak zachovat výbornou chuť krevet.
Krevety na grilu
Grilování krevet není žádná věda. Je zcela na vás, jakým způsobem se k tomu postavíte. Nabízí se položit je na rošt a jen tak opékat. Případně je můžete napíchnout na jehlu. Vždy nechte mezi jehlami dostatek prostoru na proniknutí tepla. To aby se krevety důkladně a pečlivě propekly. Každou stranu krevet opékejte přibližně 4 minuty. Vždy zkontrolujte, zda nejsou našedlé, protože to by znamenalo, že nejsou dostatečně propečené, tudíž jsou stále syrové.
Jak propíchnout krevety jehlou
Jehlu propíchněte přes ocásek a dále přes místo za hlavou (nejsilnější místo na těle krevety). Můžete si také připravit krevetový špíz a mezi krevety přidat cokoliv, co máte rádi. Nezapomeňte potřít olejem, okořenit a osolit.
Krevety na pánvi
S krevetami na pánvi pracujte stejně, jako s kuřecím masem. Dbejte však na to, aby byly pečlivě propečené. Opékejte je z každé strany minimálně tři minuty. Během toho je osolte a okořeňte. Nezapomeňte ani na bylinky nebo dochucení rybí omáčkou.
Jak poznáte, zda jsou opravdu správně orestované? Na konci smažení jednu krevetu položte na prkénko a rozkrojte. Zkontrolujte, zda není syrová.
Krevety na sushi
Na sushi jsou nejvíce vhodné krevety vařené. Vařte je vyloupané z krunýře, v mírně osolené vodě přibližně 3 minuty. Doba vždy závisí na velikosti krevet. Po uvaření krevety podélně nařízněte a položte na sushi. Krevetu můžete naříznout celou a položit na sushi jenom polovinu.
Tip: Během vaření krevety promíchávejte, aby je horká voda provařila ze všech stran a nebyly syrové. Až je dovaříte, prudce je zchlaďte, aby neztratily svou barvu. A máte připraveno!
Jak zachovat výbornou chuť krevet?
Po vyloupnutí krevet krunýř nevyhazujte. Právě krunýř vám pomůže dochutit krevety. Při vaření ho jednoduše vařte s krevetami, díky tomu se do nich specifická chuť z krunýře uvolní. Pokud se nechystáte krevety vařit, ale pouze opékat, můžete z krunýře připravit polévku.
Jak krevety dochutit?
Pokud vám krevety nechutnají bez dochucení, zkuste jejich chuť zvýraznit pár kapkami citronu nebo avokádovou omáčkou. Další oblíbené ingredience jsou mořští korýši, česnek, bylinky, chilli a sůl.
Jak jíst krevety
Vždy závisí na pokrmu, který je před námi. Drobné krevety v salátech, rýži, kung pao, špagetách či v polévce jíme jednoduše příborem nebo lžicí.
Pokud je před námi na talíři velká kreveta s ocáskem, chytneme ji za něj a ukusujeme tělo. Také je možné, v případě není-li příliš velká, ji najednou vykousnout a ocásek pak položit na připravený talířek.
Zdravotní přínos krevet
Krevety se řadí do podřádu desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje až 2500 druhů po celém světě. Žijí v sladkých i slaných vodách, a jsou loveny jako oblíbená pochoutka, která se konzumuje po celém světě. Avšak, věděli jste, že obsahují různé zdraví prospěšné živiny, a jsou pro nás tak nejen chutné, ale také zdraví přínosné?
Zdravé srdce
Oblíbené krevety obsahují vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které působí pozitivně na zdraví srdce a celý kardiovaskulární systém. Skvěle odstraňují cholesterol z tepen a tím snižují vysoký krevní tlak.
Boj s rakovinou
Dále také obsahují významný selen, který omezuje růst rakovinných buněk a předchází tak rakovině. Budete-li pravidelně konzumovat krevety, nebo jiné mořské plody, snížíte si tak riziko vzniku této zákeřné nemoci.
Lepší paměť a soustředění
V krevetách je také obsažen vitamín B12, který posiluje kognitivní schopnosti člověka. Jednoduše řečeno, při pravidelné konzumaci se vám zlepší paměť, budete se lépe soustředit a pocítíte více energie a radosti k životu. Právě již zmíněné omega-3 mastné kyseliny také pomohou snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
Pevnější svaly
Chcete-li budovat pevnou svalovou hmotu, musíte přijímat proteiny. Právě krevety je obsahují. Zároveň však mají nízký počet sacharidů.
Pevné zuby, kosti, chrupavky
Skvělým zdrojem vápníku jsou právě krevety, které když budete jíst pravidelně, zajistí vám silnější zuby, kosti, klouby a chrupavky. Působí jako skvělá prevence před artritidou a osteoporózou.
Krásná pokožka a vlasy
Vitamín E, který je v krevetách vysoce obsažen, vám zařídí krásnou pokožku a zdravé zářící vlasy. Éčko je skvělým „opravářem“ kožních buněk, navíc staré buňky nahrazuje novými zdravými. Také pomáhá hojit vyrážky a spáleniny.
Štíhlá postava
Konzumací krevet, které jsou bohatým zdrojem bílkovin a navíc mají nízkokalorickou hodnotu, si můžete dopomoci ke štíhlé postavě. Důležité je však dodržovat celkově zdravou životosprávu a doplnit i pravidelný pohyb.
Na závěr jsme si pro vás připravili zdravý a lahodný recept na polévku s krevetami
Cibulačka s krevetami
Na zimu jsou polévky ideální pochoutkou. Ta z krevet a cibule vám navíc dodá plno energie a krásně vás prohřeje!
Co budete potřebovat?
- Cibule 750 g
- Česnek 3 stroužky
- Olivový olej 2 lžíce
- Bíle víno suché 150 ml
- Zeleninový vývar 450 ml
- Mléko 400 ml
- Smetana na vaření 400 ml
- Bylinky (tymián) 1 lžička
- Plátek másla
- Sůl a pepř
Na krevety
- Krevety 10 ks
- Olivový olej 5 lžíc
- Ocet (balzamico) 1 lžíce
- Sójová omáčka 1 lžíce
- Citron 1 ks
Jak postupovat?
Připravte si cibuli, česnek a brambory, které oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. Na sporák postavte hrnec, ve kterém rozpalte olej a orestujte cibulku, než začne zlátnout. Poté přidejte brambory a česnek. Po 2 minutách zalijte vínem, které nechte pomalu odpařit.
Poté přidejte vývar, smetanu a mléko a přisypte lžičku tymiánu. Nechte 20 minut probublat. Vyloupejte si krevety, orestujte je na oleji a nechte vychladnout. Připravte si marinádu, do které následně krevety vložíte.
Marináda
Smíchejte balzamico, olej, sójovou omáčku a šťávu z citronu a vše vyšlehejte na hladkou omáčku. Krevety do ní vložte na 15 minut.
Do již probublané polévky přidejte máslo, okořeňte ji a rozmixujte ponorným mixérem. Krevety vyjměte z marinády, položte na talíř a vytvořeným cibulovým krémem je přelijte. Můžete také zakápnout marinádou.
Jak jíst ostatní plody moře?
Poradíme vám, jak jíst mušle a humry, či langusty nebo ústřice.
Mušle jsou podávány v misce nebo hrnci, na stole by však neměl chybět tácek na odkládání skořápek. Mušle se varem otevřou, vy z nich pak dvouzubou vidličkou vyberete obsah. Prázdnou skořápku pak můžete použít místo vidličky. K vývaru z mušlí přikusujte pečivo.
Humry a langusty nám v restauraci již většinou donesou s otevřeným krunýřem a vy si tak můžete pochutnat na výtečném masu z mořských plodů. K tomu použijete steakový nůž a dlouhou lžíci. K vyštípnutí tvrdých částí pak můžete použít kleštičky.
V některých specializovaných restauracích se humři pro intenzivní zážitek podávají neotevření. Vaším úkolem pak je dostat se do nich pomocí připravených kleští, speciální lžíce a zástěry.
Pochutnat si můžete také na ústřicích, které se podávají na ledové tříšti již otevřené. Ústřici odřízneme malou vidličkou v místě, kde je přirostlá k lastuře, pokapeme ji citronem a vysrkneme. Srkání je v tomto případě naprosto přirozené a nemusíte se za něj stydět. Případně můžete ústřici nabrat na vidličku a vložit do úst.
Dlouho jsem tápala, jak je správně jíst, a zvlášť na společenských akcích. Vaše tipy na oloupání a konzumaci jsou opravdu perfektní. Vařím si krevety doma a nedávno jsem si pořídila zdravotně absolutně nezávadné nádobí z litiny, ve kterém se mi perfektně připravují. Litina drží teplo a krevety se v ní krásně restují.
Krevety jsem si zamilovala na první ochutnání! Nejraději je dělám na česneku a másle, ale nedávno jsem je přidala do quesadilly s kuřecím masem a byla to dokonalá kombinace. Šťavnaté krevety, rozteklý sýr a křupavá tortilla – prostě nebe v puse! Jestli máte rádi mořské plody, určitě to zkuste.