Jak efektivně připravit zahradu na mrazivé měsíce

Jak efektivně připravit zahradu na mrazivé měsíce

Podzim a zima jsou pro zahradu obdobím, kdy si zaslouží zvláštní péči. Správná příprava rostlin, půdy i vybavení zajistí, že zahrada přečká chladné měsíce v dobré kondici a na jaře bude opět plná života. Na co nezapomenout, aby zahrada přečkala zimu bez obtíží?

Klíč k jarnímu růstu je podzimní příprava

Podzim je i s ohledem na rytí záhonů ideálním časem pro obohacení půdy o potřebné živiny. „Přidání kompostu nebo vyzrálého hnoje je jako zásobárna živin, které se postupně uvolňují během zimy a poskytují rostlinám perfektní start na jaře,“ říká zahradní designérka Ekonomických staveb Martina Zahradníková. Kompost přidává do půdy organickou hmotu, která zlepšuje její strukturu a schopnost zadržovat vodu. Podzim je také ideální dobou pro výsadbu jarních rostlin, které získají během zimy čas lépe zakořenit a zesílí.

Pro těžké jílovité půdy je vhodné přidat písek nebo drobný štěrk, čímž se zlepší drenáž a sníží riziko podmáčení. Pokud máte možnost, vyplatí se také na podzim provést základní test půdy, který odhalí, zda půda potřebuje další úpravy, například přidání vápna pro snížení kyselosti.

„Jedním z častých nešvarů je, že se lidé snaží zazimovat zahrady příliš brzy. Například brzké obalování rostlin může způsobit předčasné rašení, které následně zmrzne,“ upozorňuje zahradní designérka na největší nebezpečí brzkých podzimních příprav. 

Ochrana rostlin před mrazem a větrem

Rostliny citlivé na mráz, jako jsou růže, fíkovníky nebo mladé ovocné stromy, by měly být před zimou důkladně chráněny. „Mulčování vrstvou 5–10 cm z listí, slámy nebo dřevní štěpky nejen chrání kořenový systém před promrznutím, ale také udržuje vlhkost v půdě. Kyselomyslné rostliny jako jsou rododendrony, azalky či vřesi je vhodnější přihrnout rašelinou, čímž se podpoří snížení půdního pH,“ radí Martina Zahradníková. Pro rostliny náchylné k poškození mrazem lze navíc v případě potřeby použít chvojí či netkanou textilii, které ochrání i nadzemní části rostlin. Použitý materiál musí být prodyšný, aby rostliny mohly dýchat. Pokud máte zahradu v místě, kam se může dostat zvěř, chraňte okrasné i ovocné stromy například pletivem. 

Pro stálezelené keře a jehličnany je důležité zabránit poškození větrem, který může způsobit vysychání rostlin. V případě suchých zim je rovněž na místě těmto rostlinám dodat alespoň trochu vláhy – např. menší zálivkou z konve. 

Péče o trávník před zimou

Zdravý trávník potřebuje před zimou speciální úpravu, aby vydržel mrazivé měsíce. „Posekání trávníku na výšku kolem 5–6 cm je ideální, protože příliš nízký trávník je náchylnější k poškození mrazem,“ vysvětluje zahradní designérka. Před zimou je dobré trávník přihnojit hnojivem s vysokým obsahem draslíku, který podporuje silný kořenový systém.

Vertikutace, která pomáhá odstranit odumřelou trávu a mechy, by se měla provádět ideálně v plné vegetaci, tedy na jaře nebo začátkem podzimu, aby měl trávník dostatek času na regeneraci. Na podzim je také vhodná aerace, která zlepší provzdušnění půdy a podpoří lepší vsakování vody, což chrání trávník před podmáčením během tání sněhu. Kromě toho je důležité odstranit z trávníku spadané listí, aby nedošlo k jeho poškození, až listí začne tlít. Uvedená opatření pomohou snížit i riziko napadení trávníků plísní sněžnou, u níž platí, že nesouvisí přímo se sněhem, objevuje se obecně během chladných vlhkých dnů.

Zazimování zahradního vybavení a vodních ploch

Nejen rostliny, ale i zahradní vybavení a vodní prvky vyžadují před zimou důkladnou údržbu. Zavlažovací systémy by měly být před mrazy vypuštěny, aby se předešlo poškození trubek. Hadice, trysky a postřikovače je vhodné uložit na suché a chráněné místo, aby nedošlo k jejich popraskání. Nezapomeňte také vypustit a uklidit sudy, aby je mráz neponičil. Před zazimováním zavlažovacích systémů nezapomeňte celou zahradu dostatečně zalít.

Zahradní jezírka vyžadují odstranění spadaného listí a pravidelnou údržbu filtračních systémů. Instalace speciálních plováků zabrání zamrznutí celé hladiny a zajistí dostatek kyslíku pro ryby a vodní rostliny. Důležité je také jezírko pravidelně čistit a odstraňovat organické zbytky, které by mohly způsobit přemnožení řas. Obdobně jako při zazimování bazénů se i do jezírek nabízí aplikovat speciální zazimovače. 

Prořezávání stromů a keřů

Podzim je ideální čas pro prořezávání živých plotů, stromů a keřů, zvláště těch ovocných. Odstranění poškozených nebo nemocných větví stromům pomůže přečkat zimu a na jaře podpoří jejich růst a plodnost. Ujistěte se, že větve, které se kříží nebo rostou příliš blízko u sebe, odstraníte, aby se nepolámaly pod tíhou sněhu.

Na rozdíl od ovocných stromů vyžadují některé druhy keřů, jako hortenzie nebo levandule, jemnější přístup. U nich je na podzim vhodné omezit prořezávání pouze na odstranění odkvetlých květů, aby byly připraveny na jarní růst.

Ochrana zahradního nábytku a nářadí

Nezapomeňte ani na zahradní nábytek a nářadí. Dřevěný nábytek je dobré ošetřit ochranným nátěrem, aby byl chráněn před vlhkostí a mrazem. „Kovové nářadí, jako jsou rýče, motyky nebo sekačky (i ty robotické), je vhodné před zimou důkladně vyčistit a ošetřit olejem, aby se zabránilo korozi,“ doporučuje odbornice Ekonomických staveb. Uložte nářadí na suché místo, ideálně do garáže nebo zahradního domku, aby bylo chráněno před nepříznivými vlivy počasí.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *