Grilování na ohništi aneb jak grilovat bez grilu

Grilování na ohništi aneb jak grilovat bez grilu

Grilování na ohništi je skvělý způsob, jak si vychutnat vaření pod širým nebem a vytvořit chutná jídla. Důležitým krokem v grilování na ohništi je volba samotného ohniště – místo by mělo být dostatečně vzdálené od hořlavých materiálů, budov a stromů. Ohniště lze postavit improvizovaně z kamene, nebo cihel. Pokud ale máte možnost použijte na grilování multifunkční ocelové ohniště na grilování, jako je například Flamma home, Flamma home base, nebo pokud jsou vaše prostorové možnosti omezené, Flamma mini. Pokud jste z Brna a zatím nemáte vlastní gril nebo zahrádku, můžete využít veřejných ohnišť či grilů a připravit si dobroty tam.

Jak můžu grilovat na ohništi?

Potřebujete k tomu multifunkční ohniště, tál, stojan a rošt na grilování. Jak vidíte na obrázku výše. Pak už je to jednoduché. Postavte zahradní ohniště na rovný a pevný povrch. Nechejte rozhořet oheň, zaklopte tálem, osaďte stojan, rošt a vše je připraveno. Můžete se pustit do grilování.

Pokud chcete grilovat na improvizovaném přírodním ohništi, budete potřebovat stabilní kameny a vhodný rošt. Rozdělejte oheň, rošt uložte na kameny rozmístěné okolo ohně, tak aby byl vodorovně a vše je připraveno.

Co dát do ohniště na grilování

Pro grilování na multifunkčním ohništi s grilem můžete využít dřevo, dřevěné uhlí nebo náš Táborák v krabici, ve kterém naleznete vše, co pro založení ohně a následné grilování na ohništi potřebujete. V této krabici naleznete krbové zápalky, 3 kusy dřevovláknitého podpalovače, třísky z měkkého dřeva a 15 kg dřeva – jak měkkého k rozdělání ohně, tak tvrdého pro delší dobu hoření. Sbalíte s sebou jednu krabici a nic dalšího nemusíte řešit. Důležitá poučka rovněž praví, že grilovat se má v žáru nikoliv v plameni. Díky použití tálu se o tohle nemusíte starat. Pokud ale připravujete jídlo na roštu, je třeba toto moudro respektovat.

Jak na přípravu jídla na grilu

Jídla, která chcete grilovat, např. nakládané maso, ryby, zeleninu potřenou olivovým olejem a jiné ingredience, pokládejte na vyhřátý tál, nebo grilovací rošt. Pravidelně ho otáčejte a ujistěte se, že je vše grilované rovnoměrně z obou stran. Při přípravě kuřecího masa dbejte na dostatečné propečení jednotlivých kusů. 

U vepřového masa si můžete dovolit formu přípravy při které zůstane maso bezpečně šťavnaté. Hovězí nemusíte mít obavy připravit i jako rare nebo medium rare steak. Doba potřebná k propečení masa se bude lišit podle jeho tloušťky a teploty grilu. Pro přesné určení stavu pečeně použijte ideálně teploměr do masa.

Tipy pro grilování

Maso vždy obracejte kleštěmi, vidličkou by došlo k propíchnutí a unikala by šťáva. Maso a uzeniny grilujeme, když mají teplotu okolního prostředí, mleté maso a ryby lze na rošt nebo tál pokládat i chlazené z lednice. Zeleninu je třeba pečlivě hlídat, karamelizace do hněda přidá na chuti. Pokud se vám zelenina spálí nebývá problém sloupnout spálenou část.

Bezpečnost na prvním místě

Během celého procesu grilování na ohništi nebo grilování na grilu dbejte na bezpečnost. Vždy se ujistěte, že je u ohně přítomna způsobilá dospělá osoba a kontroluje ho. Děti u ohně nesmí zůstat samotné. Mějte nachystanou vodu, či písek na uhašení, pokud by se oheň vymkl kontrole. Při vzniku požáru zavolejte neprodleně hasiče (150). 

Pokud budete od ohniště odcházet, nezapomeňte oheň důkladně uhasit vodou. Ohniště v zemi nehaste pouhým překrytím travním drnem, protože by mohlo dojít ke skrytému kořenovému požáru. Ze správně uhašeného ohniště se nekouří, ohniště nežne a půda v jeho okolí je chladná.

Rate this post

6 komentářů k Grilování na ohništi aneb jak grilovat bez grilu

  1. V poslední době jsem objevila kouzlo grilování na dřevěném uhlí a musím říct, že jsem naprosto nadšená. Narazila jsem na internetové stránky https://www.avenberg.cz/k95-grilovani-grily-na-drevene-uhli, kde mě uchvátily nové grily na dřevěné uhlí, a tak jsem si jeden pořídila. Grilování na dřevěném uhlí je podle mě chutnější, když je cítit maso po kvalitním dřevě. Taky jste si pořídili gril v tomhle obchodě?

  2. Jako to grilování a obecně vaření bez ohniště je ve světě naprosto běžné. Podívejte se na to, jak se připravuje třeba gruzinská čaj v tom přirozeném prostředí. Konvice se prostě opatrně položí do ohně a je vystaráno. 🙂 Takže bych v tom neviděl zase takovou fascinaci. 🙂 Ale chápu, že dneska se to povědomí o tradici už vytrácí.

  3. Dobrý den, klasické grilování na ohništi je pro mě jednou z nejkrásnějších a nejzábavnějších letních aktivit. Nedokážu si představit léto bez toho, abychom si nesedli s přáteli u ohně a neudělali si společně nějaké dobré jídlo. Grilování na ohništi má v sobě něco magického, a ta atmosféra, vůně dřeva, praskání ohně, to všechno vytváří relaxační a příjemný pocit. Navíc jídlo připravené na ohni má nezaměnitelnou chuť, kterou jiné způsoby přípravy nedokážou dosáhnout. Jak to máte vy?

  4. Zdravím, když už mluvíme o grilování, tak mi nedá mi připomenout alternativu grilování na kamnech. Je to trochu jiný zážitek, ale určitě stojí za to to vyzkoušet. My si takhle připravujeme grilované maso a zeleninu, když je venku špatné počasí. Máte, ale pravdu, že vůně dřeva a kouř je to, co patří ke klasickému grilování.

  5. Dobrý den, grilování na kamnech je perfektní alternativa, zejména když počasí nepřeje venkovnímu grilování. Osobně se k téhle metodě taky uchylujeme, a musím říct, že je to opravdu zajímavý zážitek. Nedávno jsem si pořídila na stránkách zgastro.cz titanovou pánev a s ní je grilování brnkačka. Teď si dopřáváme grilované maso a zeleninu i zimě.

  6. Zdravím, určitě, grilování na kamnech je perfektní možnost pro všechny milovníky grilování, kteří si chtějí užít úžasnou chuť a vůni i při nepříznivém počasí. Já na titanové nádobí nedám dopustit, jelikož v něm vařím už několik let a je to jedno z nejlepších, co jsem kdy měla. Za celou dobu, co ho mám se mi nic nepřipálilo a vaří se mi v něm perfektně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *