Zlatý stafylokok je jednou z grampozitivních bakterií (tj. bakterie, která má na konci diagnostického barvení podle Gramovy metody pod mikroskopem modrofialovou barvu) běžně se vyskytující na kůži a sliznici člověka. Zlatý stafylokok zpravidla nezpůsobí žádné závažné potíže a vyskytuje se u více jak poloviny lidí, kteří často nemají ani tušení, že jsou jejím nositelem; a to díky ochranným bariérám organismu, přes které se zlatý stafylokok nedostane. Problémy mohou nastat až při porušení těchto ochranných bariér, například při vnějším poranění.
Stafylokok může být příčinou různorodých infekcí. Tato bakterie způsobuje například otravu infikovaným jídlem – může být obsažena v salámu, vepřovém mase, pečivu plněném pudinkem, bramborovém salátu nebo zmrzlině.
Důsledek zlatého stafylokoka může být zarudlé, oteklé nebo bolestivé místo poranění. Pokud máte oslabený organismus, který nezvládne zlatého stafylokoka udržet pod kontrolou, může se tato bakterie rozmnožit a šířit tělem dál, což představuje již vážnější následky – například poškození srdce. Často se také usazují na umělých náhradách v těle, například kloubech, a komplikují tím léčbu určité části těla. Aby se přítomnost zlatého stafylokoka prokázala, je nutný výtěr z nosu, kůže, nebo přímo z místa zanícené rány a vzorek moči.
Infekce způsobené stafylokokem se nejčastěji léčí za pomoci léků (obvykle penicilin, který brání růstu a usmrcuje dané mikroorganismy), nebo chirurgicky.
Jak je již poznamenáno výše – více jak polovina populace je nositelem této bakterie, aniž by o tom věděla. Zlatý stafylokok se přenáší běžným kontaktem, i vzduchem. Vzduchem se šíří bakterie mezi pacienty snadno a těžko se s ní poté bojuje, jelikož má jistou odolnost vůči antibiotikům. Přenést může zlatého stafylokoka nakažený člověk s již zřejmou infekcí i zdravý člověk, který je pouze nositelem této bakterie.
Problém vzniká především u nemocničních pacientů, kteří mají oslabený organismus například po vážné operaci. Výjimkou není ani snadno přenositelná nemocniční nákaza, která je šířena rukami personálu nebo různými lékařskými pomůckami.
Prevencí proti této bakterii je konzumace ovoce a zeleniny, nebo jiné formy vitaminů s cílem posílit organismus. U jedinců, kteří často konzumují antibiotika a léky, je vyšší riziko nákazy – bakterie si vzhledem k antibiotikům mohou vypěstovat odolnost. Přistupujte k lékům s rozvahou a neužívejte proto antibiotika i při banálních nemocích.