Aperol Spritz je osvěžující letní drink, ve kterém se mísí sladká chuť pomerančů s nahořklou chutí Aperolu. Má sytě oranžovou barvu a je perlivý. Na léto je to ideální svěží kombinace. Připravte si tento výjimečný drink i u vás doma. My vám poradíme, jak na to.
Historie Aperolu
Kořeněný bitter Aperol vznikl v Itálii roku 1919. Je výsledkem sedmileté práce a experimentování bratrů Barbieri, Luigiho a Silvia, kteří v roce 1912 zdědili likérku po svém otci. Je vyráběn z výtažků pomeranče, rebarbory, hořce a aromatických bylin. Má červenooranžovou barvu a sladkou i hořkou chuť zároveň. Obsahuje pouze 11 % alkoholu.
Sami výrobci tají přesnou recepturu Aperolu. Zmiňují pouze, že se skládá ze sladkých i hořkých pomerančů, dalších bylin a kořínků ve vyváženém poměru.
Jak namíchat Aperol Spritz?
Zapamatujte si pravidlo 3, 2, 1.
- 3 díly šumivého vína
- 2 díly Aperolu
- 1 díl sody
Co budete potřebovat
- 60 ml Prosecca
- 40 ml Aperolu
- 20 ml perlivé vody
- pomeranč
- led
Sklenici na víno naplňte do poloviny ledem, přilijte perlivou vodu a Prosecco. Nakonec přidejte krouživým pohybem likér Aperol a dozdobte kouskem pomeranče. Vše se smíchá a vznikne výborný osvěžující drink, který se hodí jak na letní párty tak i na popíjení k bazénu.
Ono záleží, jak to chcete celé podat a taky pro koho ho děláte. Já v tomhle ohledu fakt moc nejsem na poměry, protože každému chutná něco jiného. Prostě si myslím, že ne vždy to musí být poměr 1 2 3 a tak dále. Jako mojito si taky dělám pokaždé jinak. I když v poslední době spíše preferuji čistý alkohol od palírny Bivrost. Ten mě fakt baví. 🙂