Letošní úroda jablek byla opravdu výjimečně bohatá. Tyto oblíbené a zdravé plody je však potřeba správně uskladnit tak, aby dlouho vydržely a neshnily. Díky tomu si je budete moci vychutnávat celou zimu. Přinášíme vám následující rady, které vám pomohou uchovat jablka co nejdéle.
Jak sklízet jablka
Jablka se již krásně vybarvují, a proto nastal čas na sklizeň. Netrhejte je všechna najednou, zaměřte se pouze na ta pěkně zabarvená a tím pádem nejvyzrálejší. Zralé jablko také poznáte podle toho, že jde lehce oddělit od stopky. I strom nám dokáže dát sám najevo, že je již čas. Najdete pod ním první spadané plody.
Sklízejte dopoledne, až budou plody suché, a vyhněte se setřásání ovoce ze stromů. Poškodili byste nejen plody, ale také strom. Nejvhodnějším nástrojem šetrné sklizně je ruka. Pokud potřebujete použít žebřík, přikládejte jej ke stromu opatrně, abyste nepolámali větve. Důkladně ho zajistěte a raději si přizvěte ke sklizni asistenta, který vás bude případně jistit.
Skvělým pomocníkem je také tzv. česáček, který je připevněn na teleskopické tyči. Pomocí něj očešete jablka bezpečně ze země.
Jablka je vhodné pokládat do košíků z vrbového proutí. Naši předkové je dokonce balili do papíru napuštěného olejem a opatrně vkládali do bedýnek. Volné vrstvy pak vyplňovali dřevitou vlnou nebo papírovou drtí. Aby se trvanlivost ovoce prodloužila, není vhodné je do beden sypat.
Jaké odrůdy je nejvhodnější skladovat
Rozlišujeme tři typy jablek: letní, podzimní a zimní. Jablka letní chutnají po utržení nejlépe, nejsou však vhodná na skladování, protože moučnatí a ztrácejí původní chuť.
Nejvhodnější ke skladování jsou podzimní a zimní odrůdy. Jejich chuť se totiž rozvíjí až pár týdnů po sklizni.
Odrůdy vhodné pro zimní skladování
- Aneta
- Boskoopské červené
- Durit
- Goldstar
- Heliodor
- Idared
- Karmína
- Kordona
- Opal
- Orion
- Rubín
- Golden Delicious
- Zvonkové
- Gloster
K uskladnění použijte opravdu jen ovoce, které je v tom nejlepším stavu. Ostatní je nutné co nejdříve zpracovat na kompoty, džemy, mošty a další jablečné dobroty.
Kde jablka uskladnit
Ačkoliv v mnoha příručkách je doporučováno uskladnit jablka ve sklepě, ne vždy je to nejlepší místo na uchování ovoce. Právě ve sklepě je vzduch často „zkažený“ a zatuchlý. Jablko má tendenci nasávat pachy z okolí, a proto by mohlo při uskladnění v takovém sklepě získat úplně jinou chuť. I tomu se dá ale předcházet.
Sklep by měl být pravidelně a důkladně větrán. Jedině tak se zbavíme nepříjemného zápachu a plísní. Kromě větrání lze sklep také vysířit pomocí sirných knotů, které zakoupíte v drogerii. Během síření by neměla teplota ve sklepě klesnout pod 12 °C. Celý proces trvá přibližně dvě hodiny. Poté sklep důkladně vyvětrejte a můžete jej vydezinfikovat pomocí vápna s přídavkem cca 4% modré skalice.
Vyvětráte-li a vydezinfikujete sklep důkladně, pak již nic nebrání tomu, abyste v něm uskladnili svoji bohatou úrodu. Vzdušná vlhkost ve sklepě se pohybuje kolem 90 %, pokud zjistíte, že je nižší, postavte do místnosti nádobu s vodou.
Je-li ve sklepě vlhkost naopak vyšší, stačí do něj postavit kbelík s páleným vápnem, který ji umí vstřebat. Ideální sklep by měl být chladný (s teplotou v zimě od dvou do čtyř stupňů), temný a dobře větratelný. Například v panelákovém sklepě je většinou nereálné skladovat ovoce. Bývá suchý a často jím vedou trubky vytápění, a proto nesplňuje ani druhou vlastnost – a tou je chlad. Vhodné je pořídit si do sklepa teploměr a případně i vlhkoměr a jimi se řídit.
Jablíčka skladujeme přehledně nejlépe v jedné vrstvě v bedýnkách vyložených slámou či polystyrenem, mohou být přikrytá lehkou polystyrenovou dekou. Pravidelně je kontrolujeme a vyřazujeme nahnilé plody, aby nenakazily ostatní. Zralá jablka použijte co nejdříve ke spotřebě.
Jednotlivé odrůdy uskladňujte v jiné bedně, každá má rozdílné podmínky skladovatelnosti. Slupku nikdy neomývejte nebo neleštěte, zbavili byste ji ochranné voskové vrstvičky.
Jablka, hrušky i česnek?
Dejte pozor, s čím jablka ukládáte. Mají jednu negativní vlastnost a tou je přejímání pachů z okolí. Neskladujte je poblíž zeleniny jako je česnek, cibule či brambory. Nasály by nepříjemnou chuť. To stejné platí i s chemií uloženou ve sklepě.
Nemáte sklep?
Pokud nejste vlastníkem sklepu, neznamená to, že nemůžete skladovat úrodu ze své zahrady. Bohatě vám postačí jablka uložit do uzavíratelných dřevěných beden a jednotlivé vrstvy oddělit 5 cm vrstvou proschlé rašeliny. Plody se nesmí vzájemně dotýkat. Tyto bedny umístěte na chladné a tmavé místo.
Choroby jablek
I správně uskladněná jablka může postihnout hniloba, která se pak šíří z plodu na plod. Jaké typy této choroby rozlišujeme a jak ji případně řešit?
Modrá hniloba
Modrou hnilobu můžeme vidět na jablkách až na konci skladovacího období. Trpí jí spíše plody strupovité a jakkoliv neznatelně poškozené. Nejprve se objeví žluté či hnědé skvrny, u kterých se začne postupně propadat střed. Čím hlouběji choroba proniká, tím více dužina kašovatí a začne hnědnout. Modrá hniloba se šíří dotykem mezi jednotlivými napadenými plody.
Šedá hniloba
Šedá hniloba se objevuje během uskladnění, ale většinou až ke konci. Původcem je plíseň, kterou probouzí k aktivitě právě vysoká vlhkost vzduchu. Napadá nejčastěji stopku nebo kalich jablka. Zdrojem je organická odumřelá hmota, jako jsou mulči či plevel, a proto jsou nejčastěji ohroženy jablka na spodních větvích.
Moniliová hniloba
Moniliová hniloba je neznámější choroba jablek. Postihuje poškozené plody již na stromech. Poznáme ji podle hnědě zbarvených skvrn, ale později při uskladnění se zabarví do černé a postihne celé plody. Doporučujeme nakažená jablka včas odstranit a zabránit tak šíření choroby.
Kruhová hniloba
Kruhová hniloba tvoří hnědé kruhové skvrny, kvůli kterým jablka moučnatí a hořknou. Plody hnijí velmi rychle, nakazí se dotykem mezi sebou. Tato hniloba se do slupky jablek dostává už na stromě z poškozených větví, ve kterých přežívá. Pod slupkou se pak drží až do pozdějšího období skladování.
Co s jablky?
Pokud máte ve sklepě plné bedýnky jablek, je potřeba ta zralá průběžně zpracovávat. Tady se nabízí otázka, co s nimi?
Zavařte je
Jablka očistěte, nakrájejte na lodičky a zavařte do sklenic. V zimě sklenice plná zavařených jablek určitě potěší. Můžete si pak pochutnat na jablečném kompotu či je použít do buchty či štrůdlu.
Nasušte křížaly
Oblíbenou jablečnou pochoutkou jsou křížaly, které můžeme mlsat namísto nezdravých slaných chipsů.
Uvařte si domácí přesnídávku
Oloupejte jablka, vykrájejte jadřince a nakrájejte je na lodičky. Vložte do hrnce a zalijte vodou do úrovně jablek. Dejte je vařit, a jakmile změknou, rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte cukr. V hrnku pak rozmíchejte pudink s trochou vody a nalijte jej do rozmixovaných jablek. Na plotně vařte do zhoustnutí.
Přesnídávku přelijte do skleniček a 20 minut sterilujte. Výhodou je, že takto zavařené přesnídávky vám vydrží celou zimu.
Elixír mládí
Jablka jsou doslova vitamínovou bombou, obsahují totiž vitamín A, B1, B2, B3 a B6, C, E, kyselinu listovou, flavonoidy, vlákninu, pektin, minerály, fruktózu a další. Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů. Kromě toho, že reguluje trávení, bojuje s infekcí, má detoxikační účinky a posiluje imunitu, dokonce působí jako elixír mládí a dobré nálady. Proto na tento přírodní lék nezapomínejte a naordinujte si alespoň jedno jablíčko denně.
Na zahradě máme jabloň, takže si každý podzim taky lámu hlavu nad tím, jak jablka uskladním. Mám malýho syna a letos jsem mu dělala z jablek přesnídávku. Všechny jablka jsem musela oloupat a nakrájet. Práci mi hodně usnadnil kuchyňský nůž F. Dick , se kterým jsem jablka lehce rozkrájela.