Bohatá úroda jablek způsobila v mnoha domácnostech jejich přebytek. A ačkoliv je už máte poctivě uskladněná ve sklepě, stejně potřebují zpracovat. Než podlehnou zkáze, poradíme vám, co s nimi. Co třeba jablečný kompot, povidla či křížaly z jablek? Inspirujte se v našem článku.
Naleznete zde hned několik tipů, jak zpracovat jablka. Věříme, že si každý najde to své.
Z jablek si můžeme vyrobit:
- Čatní
- Jablečný kompot
- Jablečný kompot k rychlé spotřebě
- Jablečná přesnídávka
- Křížaly
- Mošt
- Pečený čaj
- Jablečný polotovar do moučníků
- Povidla
Připravili jsme si pro vás také jeden speciální zapomenutý recept.
Tak pojďme na to!
Čatní/Chutney/Čatný
Čatní je tradiční indická pochoutka, která se u nás v České republice velmi dobře ujala. Jedná se o hustou omáčku, jež lze vyrobit z ovoce či zeleniny a dalších surovin. Jelikož má ostrou a opravdu výraznou chuť, skvěle se hodí k dochucení chuťově fádních jídel. Používá se ve vegetariánské stravě, ale výborně poslouží také k masům a dalším běžným pokrmům. V Indii je hojně využíváno, kromě dochucení jídel, také k ozdobení stolu – má jasnou barvu.
Čatní má velmi široké spektrum chutí, může být pikantní, ale též jemnější sladké. Připravuje se z posezónních, ale čerstvých plodin. Jeho příprava je časově náročná, jednotlivé suroviny je nutné dlouho vařit a poté smíchat v pastu či omáčku. Plní se do menších skleniček. Čatní má i své zdravotní výhody – povzbuzuje chuť k jídlu a stimuluje zažívání.
Co potřebujeme k přípravě čatní?
- 1 kg jablek
- 1 středně velkou cibuli
- 5 stroužků česneku
- 1 lžičku pálivé papriky
- 1 lžičku kari
- 1 lžičku zázvoru
- špetku soli
- pár rozinek
- 1/2 hrnku cukru
Jablka oloupejte a nastrouhejte. Rozmačkejte česnek, cibuli nakrájejte najemno. Společně s nastrouhanými jablky a kořením smíchejte a vařte půl hodiny. Poté přidejte rozinky a půl hrnku cukru a dejte na dalších 15 minut vařit. Až bude směs hotová, nechte ji uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu ještě 10 minut sterilujte při 80 °C. Pokud byste si chtěli vytvořit čatní pastu, před plněním do skleniček směs ještě rozmixujte.
Jablečný kompot
Jablka oloupejte a nakrájejte na osminky. Odstraňte jadřince a kousky naskládejte do větších sklenic. Kdo má raději sladký kompot, zasype je 2 lžícemi cukru. Poté zalijte vodou, uzavřete a sterilujte 20 minut.
Kompot můžete podávat téměř ke všemu. Skvěle se hodí k mléčné rýži, do obilninových kaší či například k dobrému obědu jako sladká a zároveň zdravá tečka.
Jablečný kompot k rychlé spotřebě
Opět oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtinky a povařte s plátky pečlivě umytého citronu, 3 kousky celé skořice a pár kousky hřebíčku. Podle chuti můžete dosladit medem. Pro osvěžení podávejte vychlazený. Naopak v zimním období příjemně zahřeje a posílí organizmus.
Jablečná přesnídávka
Jablka oloupejte, vykrájejte jadřince a jablíčka nakrájejte na malé kousky. Nasypte do hrnce a podlijte přibližně 2 cm vody. Poduste pod pokličkou, dokud nezměknou. Až budou hotová, rozmixujte je, přidejte cukr a trochu skořice. Do této směsi přimíchejte pudink a opět vařte do zhoustnutí. Hustou směs plňte do vyvařených sklenic, které poté uzavřete a postavte dnem vzhůru.
Pokud je přesnídávka určena pro malé děti, pudink, cukr ani skořici přidávat nemusíte.
Křížaly
Jablka omyjte a osušte. Nakrájejte na dílky a zbavte se jadřince. Křížaly je nejlepší sušit v elektrické sušičce či v troubě. V případě, že se rozhodnete pro troubu, ohřejte ji na 50 °C a nechte pootevřená dvířka, ať může unikat vlhkost.
Dílky jablek můžete také navléknout na šňůru pomocí velké jehly a nechat sušit na radiátoru. Jablka v tomto případě podložte utěrkou, aby se radiátor neznečistil. Na topení budou křížaly suché za pár dní, navíc vám domácnost příjemně provoní.
Křížaly jsou zdravější a chutnější alternativou chipsů, které tak rádi mlsáme u televize.
Jablečný mošt
Mošt vám vyrobí i v moštárně, stačí přivézt alespoň 50 kg jablek. Pokud máte potřebnou výbavu, můžete si ho však vyrobit i doma.
Co potřebujete na mošt?
- Jablka
- Drtič na ovoce či dřevěný tlouk
- Lis na ovoce
- Zavařovací hrnec
- Skleněné lahve nebo sklenice
- Vodu
Jablka omyjte a rozdrťte v drtiči na ovoce nebo dřevěným tloukem. Ihned je lisujte. Šťávu není potřeba nijak upravovat, obsahuje totiž dostatek cukru i kyselin. Mošt nalijeme do dobře vymytých lahví. Nelijte jej až po okraj, konzervací se objem šťáv zvětšuje.
Lahve vložte do zavařovacího hrnce, zalijte až k hrdlům vodou a zahřívejte na 75 až 80 °C. Po dosažení této teploty lahve vyjměte, uzavřete zátkami a položte do vodorovné polohy.
Pokud máte dostatečně velký mrazák, mošt sterilovat nemusíte. Stačí jej zamrazit a konzumovat dle potřeby.
Z obyčejného moštu si můžete vyrobit vynikající jablečný svařák. K tomu budete potřebovat:
- 1 litr moštu
- Celou skořici
- 7 ks hřebíčku
- 1 lžičku citronové kůry
Mošt nalijte do hrnce, přidejte skořici, hřebíček, citronovou kůru a vše svařte. Můžete také přidat trochu rumu.
Pečený čaj
Na pečený čaj si oloupete jablka, zbavíte je jadřince a nakrájíte na menší kousky. Vložíte do pekáče, zasypete skořicí, cukrem, badyánem a pár kousky hřebíčku. Promíchejte a vložte do trouby na 180 °C. Až jablka pustí šťávu, dejte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte víkem dolů.
Do pečeného čaje můžete přidávat suroviny dle chuti. Skvělý je například zázvor, hrušky, rozinky, med, rum a další dobroty.
Jablečný polotovar do moučníků
Chystáte se přes zimu péct? Určitě se vám budou hodit zavařená jablka, která můžete libovolně přidávat do buchet, koláčů či moučníků.
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte je do zavařovaček a sterilujte půl hodiny při 95 °C. Koření a cukr přidávejte až při samotné přípravě moučníků.
Povidla
- 2 kg jablek
- Citron
- 600 g cukru krupice
- Mletá skořice
- 2 ks vanilkového cukru
Na povidla si jablka oloupejte, zbavte jadřince a nakrájejte na malé kousky či nastrouhejte. Vložte do hrnce, pokapejte citronovou šťávou, podlijte 0,5 dcl vody a duste. Během dušení promíchávejte, aby se nepřipálila. Až budou jablka rozdušená, povařte je s cukrem a skořicí než kaše zhoustne. Povidla občas promíchejte. Měla by být hustá a pomalu se táhnout. Můžete je plnit do sklenic a lehce zavařit při 90 °C na 15 minut.
Povidla lze přidávat do koláčů, palačinek, vdolků, moučníků, buchet a dalších dobrot.
Co budete potřebovat?
- 4 velká a pevná jablka
- Hrst vlašských či lískových ořechů (nakrájených)
- Hrst sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky …)
- Přírodní cukr či med
- Špetka koření (mletá skořice, badyán, hřebíček)
- Citronová nebo pomerančová šťáva
Z jablek vykrojte stopku i s jadřincem – dejte pozor, abyste je nepoškodili. Dužinu jablka opatrně vydlabejte nejlépe malou lžičkou. Předehřejte troubu na 160 °C.
Připravené sušené ovoce smíchejte se skořicí, cukrem, šťávou a dalším kořením dle chuti. Tuto náplň vložte lžičkou do jablek a postavte je do zapékací formy. Podlijte trochou vody, vložte do formy a zapékejte přibližně půl hodiny až čtyřicet minut. Jak poznáte, že jsou jablka hotová? Měla by být měkká, lehce opečená a náplň prohřátá.
Jablka jsou nejznámějším ovocem na naší planetě. Lidé je konzumují velmi rádi, nejen z toho důvodu, že jsou velice chutná, ale také významně zdraví prospěšná. Jsou bohatá na antioxidanty, vlákninu a vitamín C. Pomáhají hubnout, snižují hladinu cukru v krvi, zabraňují kardiovaskulárním chorobám a chrání proti rakovině. V jablku se skrývá nespočet dalších zdravotních přínosů. Proto bychom tyto plody neměli podceňovat a dopřát si alespoň jedno jablko denně.