Recept na výbornou čočkovou polévku, která v podzimních dnech zahřeje, zasytí, doplní všechny důležité živiny a poslouží jako tradiční novoroční pokrm!
K přípravě čočkové polévky budete potřebovat
- 2 hrnky čočky (klasická nebo červená)
- lžíci hladké mouky
- lžíci másla nebo sádla
- cibuli
- 3 stroužky česneku
- litr zeleninového vývaru nebo vody
- 1 vejce
- může být uzenina (ideálně frankfurtský párek)
- majoránka
- sůl, pepř
Postup přípravy
V hrnci si rozpálíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, případně také uzeninu. Když cibule chytne mírně zlatavou barvu, zaprášíme ji moukou a vytvoříme tmavou jíšku. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, vsypeme čočku (klasická čočka by měla být předtím namočená, červenou nenamáčíme), přidáme prolisovaný česnek, pepř a sůl dle chuti. Když už je čočka téměř měkká, přidáme do polévky rozšlehané vejce a rozmícháme ho. Nakonec vsypeme hrst sušené majoránky, dochutíme a polévka je hotová!
Variace
Polévku můžete obměňovat podle chuti. Skvěle v ní vynikne i nadrobno nakrájená kořenová zelenina či brambory. Uzeninu můžete úplně vynechat, nebo místo párku použít uzený bok, uzenou kýtu či žebro – polévka bude mít neotřelou uzenou chuť. Místo klasické čočky lze přidat také čočku červenou, přičemž její barvu můžete podtrhnout přidáním lžičky rajčatového protlaku. Ve fantazii se zkrátka meze nekladou a čočkovou polévku lze připravit na desítky způsobů.
Tipy na další chutné polévky, které vás zahřejí v sychravých dnech, najdete v tomto článku.