Nejlepší čočková polévka

Nejlepší čočková polévka

Recept na výbornou čočkovou polévku, která v podzimních dnech zahřeje, zasytí, doplní všechny důležité živiny a poslouží jako tradiční novoroční pokrm!

K přípravě čočkové polévky budete potřebovat

  • 2 hrnky čočky (klasická nebo červená)
  • lžíci hladké mouky
  • lžíci másla nebo sádla
  • cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • litr zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 vejce
  • může být uzenina (ideálně frankfurtský párek)
  • majoránka
  • sůl, pepř

Postup přípravy

V hrnci si rozpálíme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, případně také uzeninu. Když cibule chytne mírně zlatavou barvu, zaprášíme ji moukou a vytvoříme tmavou jíšku. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, vsypeme čočku (klasická čočka by měla být předtím namočená, červenou nenamáčíme), přidáme prolisovaný česnek, pepř a sůl dle chuti. Když už je čočka téměř měkká, přidáme do polévky rozšlehané vejce a rozmícháme ho. Nakonec vsypeme hrst sušené majoránky, dochutíme a polévka je hotová!

Variace

Polévku můžete obměňovat podle chuti. Skvěle v ní vynikne i nadrobno nakrájená kořenová zelenina či brambory. Uzeninu můžete úplně vynechat, nebo místo párku použít uzený bok, uzenou kýtu či žebro – polévka bude mít neotřelou uzenou chuť. Místo klasické čočky lze přidat také čočku červenou, přičemž její barvu můžete podtrhnout přidáním lžičky rajčatového protlaku. Ve fantazii se zkrátka meze nekladou a čočkovou polévku lze připravit na desítky způsobů.

Tipy na další chutné polévky, které vás zahřejí v sychravých dnech, najdete v tomto článku.

Rate this post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *