Jak dojde k překyselení organismu a jak mu předejít? Důležité je znát správnou hodnotu pH a obecné základy, které pomohou zabránit překyselení organismu.
Překyselení organismu neboli acidóza je příčinou mnoha problémů. Překyselený člověk je často bez energie, unavený, bolí ho svaly, záda nebo hlava, má různé kožní problémy či zažívací potíže. Překyselené organismu je považováno za jednu z nejnebezpečnějších civilizačních chorob a mimo jiné má za následek i duševní choroby.
Příčinou problémů je při překyselení organismu špatný a nezdravý způsob stravování, duševní napětí a nedostatečné a nepravidelné dýchání. Správné dýchání pomůže spálit kyselé látky v těle.
Kyselost se uvádí v jednotce pH (množství volných iontů vodíku) a uvádí se v množství 0 až 14. Čistá voda je neutrální a má pH 7, stejně jako ostatní neutrální roztoky. Pokud má roztok hodnotu vyšší než 7, je zásaditý (převaha zásaditých látek) a pokud nižší než 7, je kyselý (převaha kyselých látek). Pro člověka je ideální pH 7,4, respektive mezi hodnotami 7,35 a 7,45 – krev musí být mírně zásaditá.
Vápník a další zásadotvorné minerály tělo odebere z cév, kostí, zubů i z kloubních chrupavek. Překyselení organismu může mít za následek poškození jakéhokoli orgánu v těle, které se projeví zprvu formou zánětu a časem se přemění na rakovinu, infarkt či mozkovou mrtvici. Při dosažení rovnováhy mezi zásaditými a kyselými složkami krve může tělo lépe podpořit další kroky k uzdravení dané choroby či potíže.
Jak zjistit, jakou hodnotu pH mám?
V lékárně jsou dostupné pH papírky na kontrolu moči a změření pH. Ranní moč může mít hodnotu pH pod 7, ale během dne je důležité, aby tato hodnota byla alespoň 7. Ideálně mezi již zmíněným rozhraním 7,35 až 7,45 pH.
Příčiny překyselení
- nezdravá a nevyvážená strava – příliš nevhodné stravy, nedostatek vhodné stravy, přejídání se, nadbytek bílkovin, alkoholu, cukru, nikotinu, nasycených mastných kyselin, jedů, potravinových přísad, konzervačních barvících přísad, chlór v pitné vodě, narušení střevní flóry, nevyváženost kyselinotvorných a zásadotvorných potravin, špatné stravovací návyky, stres, agrese, nedostatek tekutin, sedavý způsob života, znečištěné prostředí
Následky překyselení
- obezita, cukrovka, kardiovaskulární potíže, rakovina, slabá imunita, předčasné stárnutí, poškození volnými radikály, osteoporóza, nedostatek energie
Zásadotvorné potraviny
- snažte se, aby tyto potraviny tvořili kolem 80 % vašeho jídelníčku
- zelený a bylinný čaj, neperlivé nápoje, treska, platýs, ořechy nepražené a nesolené, syrové brambory, med, fazole, rozinky, jablečný ocet, houby, jáhly, hrách, knäckebrot, žitná mouka, kroupy, olivový olej, ovoce a zelenina (ananas, banán, lesní ovoce, ředkvička, ředkev, dýně, brokolice, okurka, cuketa, špenát, kukuřice, zázvor, česnek, cibule, chřest, citron, rajče, květák, pórek, meloun, jahody, sušené fíky, mrkev, hruška, celer, řepa, hlávkový salát, kapusta, pomeranč, banán, jablko, třešně, maliny, meruňka)
Kyselinotvorné potraviny
- snažte se, aby tyto potraviny tvořili zhruba 20 % vašeho jídelníčku
- maso, uzeniny, cukr, káva, černý čaj, alkohol, bílá mouka, pečivo, perlivé nápoje, bílá rýže, vinný ocet, mléčné výrobky, sýry, ryby, vejce, tvrdý sýr, rebarbora, přírodní a divoká rýže, čočka, oves, těstoviny, luštěniny, ovesné vločky, ořechy, instantní hotovky, sádlo
Jak se zbavit překyselení organismu?
Pro odkyselení organismu máte na výběr z několika možností, nebo můžete jednotlivá doporučení zkombinovat:
- začít pracovat na změně jídelníčku a dodržovat pitný režim, užívat detoxikační doplňky stravy, provést detoxikace, užívat vitamíny a minerály, naučit se správnému dýchání, adrenalin zaměnit za pomalé procházky