Detoxikační nápoje kromě očisty od toxinů slibují zvýšení energie, podporu trávení, úbytek hmotnosti a očistu jater. Jak si ale vyrobit domácí detoxikační nápoj bez zbytečného vyhazování peněz za nefungující „super přípravky?“
Naše tělo nepřetržitě čelí nebezpečným toxinům. Moderní doba je přehlcena chemikáliemi v potravinářském průmyslu, v léčivech nebo kosmetických výrobcích. Jen v kuchyni nalezneme pesticidy, ftaláty, hormony, konzervanty, barviva a další nebezpečné látky.
Lidský organismus má naštěstí přirozenou schopnost detoxikace, ovšem někdy potřebuje pomoci. Pravidelná detoxikace organismu je nejen příjemná, ale především nutná! Nezapomínejme na to a podpořte své zdraví lahodnými nápoji.
Detoxikační nápoje
Detoxikační nápoje jsou jednoduché na přípravu – stačí si připravit vodu, ovoce, zeleninu či bylinky, které stimulují detoxikaci a zároveň poskytují vitaminy a minerály.
Proč detoxikovat?
- Pročištění organismu
- Redukce váhy
- Projasnění pleti
- Zvýšení energetické hladiny
- Prevence proti nemocím
- Posílení imunitního systému
- Zlepšení duševní kondice
Recepty na domácí detoxikační nápoje
Lehké zelené smoothie s celerem, petrželí a koriandrem
Smoothie představuje chutný nápoj, který je založen na čerstvém ovoci a zelenině. Díky velmi jemnému rozmixování, přinášejí ingredience nápoje téměř okamžitě po konzumaci povzbuzující efekt.
Koriandr je aromatickým kořením, kterému jsou přisuzovány mimořádné detoxikační vlastnosti. Z těla dokáže odstranit škodliviny, dokonce údajně také toxické kovy. Ničí střevní parazity a ulevuje při zažívacích potížích, je prospěšný pro činnost střev, žaludku nebo slinivky břišní.
Ingredience
- 1 litr čisté vody
- 2 citróny
- petrželová nať (cca 2 hrsti)
- řapíky celeru (cca 3 – 5)
- zelené listy koriandru (hrst)
Postup přípravy
Nejprve citrony zbavíme kůry, následně je nahrubo rozdělíme na měsíčky. Celerové řapíky nakrájíme na kousky. Citrony i celer spolu s petrželovou natí a případně listy koriandru vložíme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Poté přidáme vodu a vše ještě společně promícháme.
Nápoj popíjíme nejlépe čerstvý. Skladujeme v chladu, spotřebujeme do 24 hodin od přípravy.
Okurková limonáda s citronem a mátou
Citrusy jsou zdrojem vitamínu C a dalších antioxidantů. Jeden grep obsahuje asi 90 kalorií, pomeranč zhruba 70 kalorií, limetka a citron ještě méně. Zato jsou plné vlákniny podporující činnost střev a trávení. Zařaďte tento vynikající nápoj do svého jídelníčku na hubnutí i vy.
Máta je neškodná, dobromyslná bylinka, kterou můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě. Pokud ji však pijeme samostatně, je třeba kúru vždy po deseti dnech na týden přerušit.
Ingredience
- 2 litry čisté vody
- středně velká okurka
- 2 citrony (mohou je nahradit i pomeranče)
- cca 5 snítků zelené máty
Postup přípravy
Okurku oloupejte a rozmixujte, citrusy vymačkejte. Rozmixovanou okurku a citronovou šťávu smíchejte s vodou. Přidejte lístky čerstvé máty a nechte odstát.
Při podávání můžete (ale nemusíte) bylinky přecedit. Skleničku dozdobí kolečko citronu anebo okurky.
Grapefruitový životabudič
Grapefruit příznivě ovlivňuje činnost jater, pozitivně se odráží ve složení střevní mikroflóry. A povzbuzuje metabolismus jako takový.
Grapefruitový životabudič napomáhá spalování tuků. Pokud chceme metabolismus povzbudit ještě více, můžeme do nápoje přidat na jemná kolečka nakrájený zázvor. Využijte kalorické tabulky a vypočítejte si, jak konkrétně jsou potraviny energeticky náročné.
Ingredience
- 2 litry čisté vody (nejlépe pramenité nebo odstáté kohoutkové)
- 2 větší grapefruity
Postup přípravy
Grapefruity odšťavníme. Šťávu pak jednoduše rozředíme s vodou. Vznikne tak úžasná exotická citronáda, která navíc funguje jako detoxikační nápoj.
Před podáváním vždy promícháme. Můžeme podávat s kousky grepu. Nápoj osvěží také lístky máty nebo meduňky.
Čistící bylinná směs s ostropestřcem
Ostropestřec mariánský (bodlák) obsahuje účinné látky (zejména silymarin), které podporují činnost jater a chrání játra před poškozením způsobeným toxiny. Ostropestřec napomáhá regeneraci jaterních buněk, působí protizánětlivě a má i antioxidační účinky.
Ingredience
- Ostropestřec mariánský (semena)
- Měsíček lékařský (květ)
- Třezalka tečkovaná (nať)
- Rdesno ptačí (nať)
- Vřes obecný (nať)
- Řepík obecný (nať)
- Hluchavka bílá (květ)
Postup přípravy
Na litr vody bude třeba asi hrst bylinné směsi. Bylinky zalijeme vroucí vodou a ještě krátce povaříme (asi 5 min). Poté přecedíme.
Čaj popíjíme 2 – 3x denně, po dobu 3 týdnů.
Pěkný článek a super rady. Zajímám se teď o problematiku jater a jejich detoxikací. Ještě osobně nemám nic vyzkoušeného, hledám všude možně různé způsoby a varianty. Myslím, že právě tím domácím nápojem nic nezkazím a láká mně to vyzkoušet. Ještě jsem koukal i sem https://zivotavyziva.cz/regenerace-jater/, na různé léky. Tak nevím, možná nakonec vyzkouším obojí.